Hamn i sommartider

Så får du en säker bilsemester i sommar

Planerar du en bilsemester eller "roadtrip" i sommar? Bilsemestrar har blivit alltmer populära på senare år – både för småbarnsfamiljer och par. Flexibiliteten en bilsemester erbjuder är på en helt annan nivå än när man flyger till sydligare breddgrader, men det medföljer också ett större ansvar för dig som resenär. Om du planerar att utforska vårt eget, avlånga land i sommar är det A och O att du förbereder dig ordentligt. Vad är egentligen viktigt att tänka på när du ska semestra med bilen? Här får du våra bästa tips!

Kontrollera bilens skick innan avfärd

En idyllisk bilsemester kan fort förvandlas till en mardröm om du fastnar utmed vägen på grund av till exempel motorhaveri eller ett punkterat däck. Det är därför viktigt att kontrollera att din bil är i fullgott skick innan du ger dig iväg. Om du inte servat bilen på länge kan det vara läge att göra detta innan du åker för att kontrollera motoroljan, batteriet, bromsvätskan, kylarvätskan, hjulinställningen och lufttrycket i däcken. Andra saker som behöver fungera optimalt för din egen bekvämlighet är luftkonditioneringen – kontrollera att denna är fullt fungerande innan avfärd. Det kan också vara bra att städa bilen ordentligt innan du reser. Det är betydligt mer bekvämt att åka långt i en ren och fräsch bil än det motsatta!

Se till att du är ordentligt utvilad och har mat i handskfacket

Att köra bil när man är trött eller har lågt blodsocker kan vara lika farligt som att köra berusad. Kom därför ihåg att äta, dricka och ta pauser regelbundet under resans gång. Även om du kanske planerar att äta på restauranger längs vägen är det viktigt att ha mat och dryck i bilen, så att du enkelt kan fylla på energidepåerna när det behövs. Om bilen skulle haverera utmed vägen är ett litet lager guld värt. Vi rekommenderar att du har minst två dunkar vatten i bilen hela tiden, samt lite snacks och mellanmål.

Trafiksäkerhet på bilsemestern

Campingar, sommarstugor och badorter lockar bilresenärer ut på landsbygden. Under en bilsemester rör du dig med andra ord oftare på vägar som du kanske inte är van vid. Många vägar på landsbygden är i sämre skick, och därför måste du tänka på riskerna med grushalka, håligheter och vattenplaning. Risken för viltolyckor med rådjur är också betydligt större under sommaren, framförallt vid skymning och gryning. Var extra uppmärksam och kör försiktigt vid åkrar, sjöar och hyggen samt runt viltstängsel. På landsbygden finns även ett stort antal obevakade järnvägsövergångar som saknar ljus- och ljudsignaler. Kom ihåg att hålla utkik efter dessa och kolla noggrant åt båda hållen innan du passerar.

Var alltid förberedd på det värsta

Ibland blir bilsemestern inte som man tänkt sig. Trots att man förberett sig kan olyckor ske, och då är det viktigt att vara förberedd. Du behöver ha minst en varningstriangel i bilen för att varna andra resenärer om du skulle fastna utmed vägen. Se också till att ha en reflexväst redo i packningen, så att du garanterat syns när du placerar ut varningstriangeln. En annan viktig säkerhetsaspekt är att ha numret till en pålitlig bärgningsfirma redo i mobilen. Vi på Bärgningstjänsten arbetar i Göteborg med omnejd och kan fort rycka ut om du skulle få problem med bilen i området. I många fall kan vi hjälpa dig direkt på plats så att du fortast möjligt kan rulla vidare – exempelvis om du behöver starthjälp, låsöppning eller om du fått bensinstopp. Om bilen behöver repareras mer utförligt hjälper vi dig att bärga den till närmsta verkstad.

Vanliga frågor och svar

Måste jag kontrollera bilens skick innan en lång bilsemester?

Det beror på när bilen senast blev servad. Om den kontrollerats nyligen behöver du inte göra en extra kontroll inför bilsemestern. Om det däremot ändå snart är dags för service kan det vara en god idé att boka in en kontroll innan semestern går av stapeln.

Vilka risker finns på vägarna under en bilsemester på sommaren?

Under sommaren är det större risk att krocka med rådjur, framförallt vid skymning och gryning. Det är också vanligt att köra på landsbygden under en bilsemester, och där är vägarna överlag i sämre skick och det kan förekomma oövervakade järnvägsövergångar.

Vad är viktigt att tänka på om olyckan skulle vara framme?

Du bör ha minst en varningstriangel med dig i bilen. Denna använder du för att varna andra trafikanter när du måste stanna utmed en trafikerad väg. Det kan också vara bra att packa ner en reflexväst, så att du garanterat syns när du placerar ut varningstriangeln.

0
Feed

Lämna en kommentar